SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gotowanie jaj

  • JAJO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] przyswajane sa jajka gotowane na miękko. Lekkostrawna jest równiez jajecznica gotowana na parze. Jajka gotowane powyżej 10 minut są cięzej strawne, a oprócz tego takie gotowanie powoduje starty witamin oraz obniża ich wartośc odżywczą (nawet o ok. 40%). Na skutek tak długiego gotowania wokół żółtka powatsje zielona obwódka która jest [...]

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-08-19 21:33:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] utrzymania przez dłuższy czas. Jak podgrzewamy żywność: - z dodatkiem tłuszczu lub bez w temp. 120-250 stopni (grillowanie, pieczenie, prażenie) -w wodzie do 121 stopni (gotowanie, duszenie, blanszowanie, pasteryzacja, sterylizacja) -w tłuszczu lub syropie 155 do 225 stopni (smażenie, utwardzanie, rafinacja) Co jest zatem korzystne? A to, że [...]

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-07-08 15:37:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] iż: grillowane owoce morza miały wyższy poziom histaminy niż surowe lub gotowane owoce morza w przypadku mięsa: grillowanie zwiększyło poziom histaminy, podczas gdy gotowanie zmniejszyło jej stężenie w przypadku jaj nie było dużej różnicy w poziomie histaminy niezależnie od przyjętego sposobu przyrządzania pokarmu smażone warzywa miały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5872 Data: 2019-01-15 13:00:56
  • Jajka - gotowane czy surowe? Czy warto pić surowe jajka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6068 Data: 2020-05-22 11:47:08
  • Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8205 Data: 2017-06-26 00:52:28
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50879 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • [...] odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne niepożądane substancje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3215 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe. A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Wiem, znajdziesz tysiące wymówek w rodzaju: „nie mam rano apetytu”, „nie mam czasu na przygotowanie posiłków”, „nie umiem gotować” itd. Apetyt rano zależy od wyuczenia organizmu, indywidualnych predyspozycji, długości snu i przede wszystkim od ograniczenia podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28702 Data: 2018-10-09 12:10:47